Regler för frisim
Ditt simkörkort är personligt, vilket innebär att endast du har rätt att simma hunden. Vill du att flera familjemedlemmar ska kunna simma hunden, ska dessa delta isimkörkortsutbildningen.
Du har rätt att simma alla hundar som ingår i familjen. Blir du osäker när du ska simma en ”ny” hund för första gången. Boka gärna en tid med mig.
Du har tillgång till flytväst, linor, leksaker, regnkläder samt tofflor på plats. Handduk får ni ta med er själva.
Ta alltid av ev. fästinghalsband innan sim.
Det är inte tillåtet att ge godis i poolen. Om godis/mat hamnar i vattnet så kan det göra stor negativ inverkan på vattenklimatet.
Duscha alltid av hunden innan sim (tassar, ben och mage).
Duscha alltid hunden noggrant efter simträning. Detta för att ta bort klor. Spola även av flytväst innan du hänger tillbaka den på avsedd plats.
Torka hunden ordentligt torr, särskilt vid kallt väder. Använd gärna täcke! Tänk på att en fuktig päls vid varmt väder blir som ett våtvärmande omslag i en varm bil. Lämna aldrig en fuktig hund i bilen utan att först se till att ventilationen är tillfredsställande.
Visa hänsyn genom att hålla dina simtider. Du har tillgång till simmet under din bokade tid.
På denna tid ska du förutom att simträna även hinna med att duscha och torka hunden samt att städa.
Simkort återköpes ej.
Avbokning ska ske senast 24h innan bokad tid. Vid sen eller utebliven avbokning debiteras ett klipp på simkortet.
Om dessa regler ej följs har Petras Hundfys rätt att återta simkörkort och valt simkort med omedelbar verkan utan ersättning. Detsamma gäller vid missbruk av anläggningen eller vid osund träning av din hund.
Fortsatt simträning
När du känner att du vill gå vidare med simträningen och öka svårighetsgraden för din hund är det bra om du bokar in en tid hos mig för hjälp med att lägga upp ett träningsprogram som är individanpassat för just er.
Att simträna med jet-stream är en tuff träning och är därför inget som jag rekommenderar att du ska göra på eget initiativ om du inte har fått information om det innan och din hund har de rätta förutsättningarna för att klara denna träning.
Vattenträning
Alla hundar reagerar olika på vatten och det tar därför olika lång tid att vänja dem vid bassängträning. Generellt brukar det räcka med de tillfällena du har på simkörkortsutbildningen, men i vissa fall så behövs det någon gång extra innan det fungerar och ni känner er helt trygga.
Exempel på hur du märker om hunden börjar bli trött
- Baken sjunker
- Den ändrar rörelsemönster
- Sväljer vatten
- Hässjar
- Skummar i munnen
- Slö blick
- Den tappar motivationen
Det är viktigt att hunden behåller sin simteknik under hela träningspasset. Så vila hunden mellan passen och glöm inte att berömma och motivera.
Säkerhet
Använd alltid flytväst. Det gör hunden trygg och säker i vattnet, vilket i sin tur gör att den slappnar av bättre och kan koncentrera sig på träningen. Dessutom behöver du hålla ihunden när den går i och ur bassängen.
I början använder du alltid lina/linor som fästs i västen. Med hjälp av dessa kan du styra hunden i bassängen och se till att den inte kommer upp på bassängkanten.
Hunden får aldrig tillåtas att gå upp eller ner någon annan stans än på rampen.
Om du har flera hundar med dig, håll de andra under uppsikt. Dvs. kopplade eller placerade i bur. Det är inte tillåtet att de springer runt lösa i lokalen.
Dörren mellan poolrummet och hundgymmet ska hållas stängd.
Frisimmare tränar sin hund på eget ansvar!
Vid skada eller åverkan på anläggningen eller utrustning. Meddela detta utan dröjsmål. Du kan komma att bli ersättningsskyldig.
Städrutiner
Se till att lokalen är i det skick du själv önskar finna den.
Lämna bryggan i uppfällt läge.
Rensa bort hundhår ur filtren i breddavloppen (2st) samt spola ur och rensa hundhår ur badkaret.
Skrapa bort vatten från golvet ner till avloppet borta vid bryggan och plocka upp håret på golvet.
Spola av flytvästen efter användning, så att inte klorvatten sitter kvar och sliter på materialet. Häng tillbaka all utrustning på avsedd plats.
Om en olycka sker i poolen – meddela mig utan dröjsmål – då detta gör en mycket negativ inverkan på vattnet och jag måste stänga poolen för att rena den.
Det finns tillfällen då man absolut inte ska simträna med sin hund:
- Grava hjärtfel
- Infektion
- Feber
- Öppna, infekterade sår
- Senare del av dräktighet
- Löptik
- Nedsatt allmäntillstånd
- Kräkningar, diarréer
- Vid smitta eller misstanke om smitta
Det finns även tillfällen då man ska vara försiktig med simträning
- Epilepsi
- Smärta
- Hälta som ej är undersökt av veterinär
- Då du inte är säker på att hunden är vid god hälsa. Om den inte verkar vara sitt rätta
jag, så är det bättre att du avstår simträningen den dagen.
Hundar som inte är färdigväxta ska inte hårdtränas, men det är bra att vänja dem vid att simträna i bassäng.
Om din hund haft ett längre uppehåll i simträningen på några veckor eller mer så är det viktigt att du ej tränar den för hårt första gångerna. Bygg upp hunden successivt, Skynda långsamt!
Glöm inte att varva ner hunden efter avslutat pass. Ute eller på löpbandet. Promenera av hunden så att den kommer ner i puls och blir av med slaggprodukter. Lägg eventuellt hunden på vibrationsplattan om detta är ett tillval som du valt. Information om hur du går tillväga med denna får du i samband med din simkörkortsutbildning.
Lycka till! Simma lugnt och använd det sunda förnuftet!
Vid frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig
Varmt välkommen till Petras Hundfys. Jag hoppas att du och din hund ska trivas här